Jak vařit v napařovacím hrnci?
- Vždy dbejte na to, aby v hrnci bylo dostatečné množství vody, minimální doporučené množství je cca 1/3 objemu nádoby (hrnce).
- Voda v hrnci se nesmí dotýkat potravin a musí být stále ve varu. Vodu můžeme podle chuti různě okořenit. Místo vody lze použít i vývar a pak z něho připravit polévky nebo omáčky.
- Potraviny do výparníku neklademe příliš těsně vedle sebe, aby mohla okolo nich snadno proudit pára.
- Pro maximální efektivitu zdravého vaření, doporučujeme pokrmy připravovat ve 2 patrech napařovacích nástaveb, kdy můžete celé menu připravovat ve stejný čas!
=> do první spodní napařovací nástavby – dáme jídlo, které se vaří nejdéle (většinou maso)
=> do druhé vrchní napařovací nástavby – dáme jídlo, které se vaří kratší čas, např. přílohy jako brambory - Vatšinou je oběd nebo večeře v páře připravena do 30 minut.
- Nedoporučujeme používat zmražené potraviny. Doba vaření se pak prodlouží až o 30%.
- Používejte pokličku, aby nedocházelo k úniku páry, která musí kolovat uvnitř systému.
- Po uvaření nenechávejte pokrm v napařovací nástavbě, ještě dlouho vzniká pára, která by mohla pokrm rozvařit a znehodnotit.
- Při sundávání poklice dávejte pozor na unikající horkou páru!
- Skleněné výparníky a poklici umýváme v horké vodě běžným saponáty. Po vaření stačí hrnec vypláchnout vodou a utřít dosucha.
Videoukázka přípravy lososa v napařovacím hrnci
Pokračujte dále na: vaření v páře