Jak vybrat pánev?
Před výběrem vhodné pánve je důležité si uvědomit:
- Co chceme vařit?
- Pro kolik lidí chceme vařit?
- Jaký typ sporáku máme? Chceme používat pánev i do trouby?
UNIVERZÁLNÍ PÁNVE
Univerzální pánve jsou pánve, která jsou vhodné pro různorodou přípravu pokrmů - v pánvích můžeme smažit řízky, připravovat palačinky, bramboráky nebo jiné omelety, ale také dusit masové či zeleninové směsi, připravovat omáčky, apod. Pánve mají zkrátka univerzální použití. V naší nabídce máme na výběr pánve s poklicí, hluboké pánve, nízké (mělké) pánve a hranaté pánve.
Pánve s poklicí
Vždy je dobré pořizovat si pánev přímo s pokličkou. Zejména pro přípravu dušených jídel je poklice nezbytná. Naše pánve jsou dodávaný se skleněnou poklicí značky Pyrex. Poklice má umělohmotný hmatník, který při vaření na sporáku nepálí a navíc je odolný i v troubě do 240 °C. Díky pokličce tak nebudete mít jídlo na sporáku a okolo něj, jídla budou dříve hotová a v neposlední řadě uvařené jídlo vydrží dlouho teplé.
Přejít do nabídky pánví s poklicí
Hluboké pánve
Hluboké pánve jsou vhodné zejména pro dušení a smažení. Díky vysokému okraji se pokrmy dobře míchají a kapky omáček, oleje a jiného nevystřikují z pánve.
Přejít do nabídky hlubokých pánví
Nízké pánve
Mělké pánve jsou vhodné zejména pro přípravu omelet, palačinek, bramboráků, kdy se pokrmy při jejich smažení lehce obracejí.
Přejít do nabídky nízkých pánví
Hranaté pánve
Hranaté pánve jsou vhodné jak pro přípravu pokrmů na sporáku, tak v troubě do 240 °C.
Přejít do nabídky hranatých pánví
SPECIÁLNÍ PÁNVE
Pro přípravu určitých typů pokrmů jsou vhodné tzv. speciální pánve. K těmto pánví patří wok pánve, pánve na lívance, pánve na palačinky, grilovací pánve a pánve na ryby.
Wok pánve
Charakteristickou vlastností pro wok pánve je jejich postupně zeštíhlující tvar, který je ideální pro přípravu pokrmů ve vlastní šťávě. Díky svému tvaru se připravovaný pokrm ve wok pánvi pohodlně míchá aniž by nám z wok pánve přetékal. Wok pánev je vhodná pro přípravu masových, zeleninových a jiných směsí.
Pánve na lívance, lívanečníky
Lívanečník je speciální pánev vhodná pro přípravu lívanečků, volských ok, bramboráčků, cuketových a jiných placek.
Přejít do nabídky pánví na lívance
Pánve na palačinky
Palačinková pánev je speciální pánev pro přípravu palačinek, bramboráků a jiných placek. Velmi nízký okraj pánve umožňuje snadné obrácení pokrmu během smažení.
Přejít do nabídky pánví na palačinky
Grilovací pánve
Grilovací pánve jsou speciální pánve pro přípravu steaků, hamburgerů, ale i třeba zeleniny. Pánve na grilování mají na dně drážky, které jsou obdobné jako mřížky na gril. Mezi drážkami se zachytí tuk a maso se nepřichytí ke dnu. Mezi zákazníky jsou oblíbené zejména grilovací pánve s odnímatelnou rukojetí. Připravovaný steak tak můžeme dopéci v troubě a není potřeba pokrm přendávat z grilovací pánve do jiného nádobí.
Přejít do nabídky grilovacích pánví
Pánve na ryby
Oblé pánve na ryby jsou speciální pánve zejména pro přípravu ryb, které se na klasickou kulatou pánev nevejdou. Praktické a oblíbené jsou zejména pánve na ryby s odnímatelnou rukojetí, kdy kromě toho, že můžeme rybu vařit na sporáku , tak ji může dát také do trouby a naplno v pánvi péct, zapékat či grilovat. Pánev nemusíme používat pouze pro přípravu ryb, ale i jakéhokoliv jiného pokrmu.
Přejít do nabídky pánví na ryby
PÁNVE S ODNÍMATELNOU RUKOJETÍ
Velkou výhodou pánví s odnímatelnou rukojetí je úspora místa - v kredenci, v ledničce, v troubě, popř. v myčce. Zvláště u větších velikostí pánví oceníme odnímatelnou rukojeť. Po odejmutí rukojeti je možné s pánví péci v troubě. Zároveň nám pánve s odnímatelnou rukojetí šetří množství použitého nádobí, že v pánvi vaříme na sporáku a následně ji vložíme do trouby, například pro zapečení sýra apod.
Přejít do nabídky pánví s odnímatelnou rukojetí
Pánve s průměry 20, 24 cm - vhodné pro 1 - 2 člennou rodinu.
Přejít do nabídky pánví s průměrem 20 a 24 cm
Pánve s průměry 26, 28 cm - vhodné pro více člennou rodinu.
Přejít do nabídky pánví s průměrem 26 a 28 cm
Pánve s průměry více jak 28 cm - jsou vhodné zejména pro gastronomii.
Dna pánví již bývají větší a nemusí sedět s průměrem plotýnky klasického domácího sporáku.
Pánve na plyn, elektriku a sklokeramiku
Téměř všechny pánve jsou vhodné na varné desky plynové, elektrické a sklokeramické. Pouze některé jsou vhodné i pro moderní indukční sporáky.
Přejít do nabídky pánví na plyn, elektriku a sklokeramiku
Pánve na indukci
Pánve vhodné na indukci jsou vhodné i na varné desky plynové, elektrické a sklokeramické. Kdo má tedy kombinovaný sporák vystačí si pouze s nádobím na indukci. Pánev na indukci má tzv. feromagnetické dno. To poznáte tak, že přiložíme magnet na vnější dno pánve. Pokud magnet bude na dně pánve držet, můžeme ji použít na indukční varné desce. Většina výrobců však tuto informaci uvádí na dně nádobí buď pomocí slovního značení INDUCTION nebo GRAFICKÝM SYMBOLEM CÍVKY.
Přejít do nabídky pánví na indukci
Pánve vhodné i do trouby
Občas je potřeba připravovaný pokrm na sporáku ještě zapéct v troubě. K tomuto účelu výborně poslouží pánve, které jsou vhodné jak na sporák (popř. na indukci), tak do trouby. Nejlepší jsou pánve buď s odnímatelnou rukojetí, kterou sundáme před použitím v troubě anebo pánve s uchy, které vydrží i vyšší teploty. Díky pánvím, které lze použít i v troubě nemusíme špinit další kus nádobí, když chceme zapékat. Použijeme pouze jednu pánev, se kterou vaříme na sporáku a posléze zapékáme v troubě.