Pařáček, napařovací nástavec, napařovací hrnec nebo elektrický parní hrnec?

Vaření v páře je zdravá a jednoduchá metoda přípravy jídla bez možnosti jeho připálení. Největší výhodou vaření v páře je zachování vitamínů, minerálů a důležitých antioxidantů v takto připravovaných potravinách. Existuje několik způsobů, jak jídlo v páře připravit.

Při výběru způsobu, jak vařit v páře záleží zejména na:

  1. účelu použití – jaká jídla chceme v páře připravovat
  2. frekvenci použití – jak často chceme jídla v páře připravovat
  3. na finančních možnostech

V následujících řádcích Vám představíme možné způsoby vaření v páře.

Pařáček

První způsobem přípravy jídla v páře je použití pařáčku, který vložíme do hrnce. Pokrm připravujeme v pařáku, který je vložený v hrnci s vodou, kterou uvedeme do varu, pod poklicí. Pařáček je vhodný pro přípravu zeleniny, mas, ryb, knedlíků, ovoce. Nevýhodou pařáčku je, že v něm nepřipravíne více pokrmů najednou, tak aby se nemísily.


Skleněný napařovací nástavec

Vylepšenou alternativou dírkovaných pařáků jsou skleněné napařovací nástavby, které se kladou na hrnce o stejném rozměru jako je nástavba. Jedná se o způsob, kdy pokrm připravujeme v nástavci, který se klade na hrnec s vodou, kterou uvedeme do varu. Skleněné pařáky jsou vyrobeny z vysoce leštěného skla, takže stále vidíme přípravu pokrmů. Další velkou výhodou, na rozdíl od klasického pařáku, je, že můžeme položit i více nástaveb nad sebe, a tím tak připravit více pokrmů najednou => docílíme časové a finanční úspory. Díky odděleným prostorům nedochází k ovlivnění chutí pokrmů, připravovaných v jednotlivých poschodích. Skleněné napařovací nástavby jsou vhodné pro přípravu zeleniny, masa, ryb, knedlíků, ovoce. Rýži a těstoviny doporučujeme vařit v hrnci pod napařovací nástavbou, jelikož jejich příprava v páře zabere více času než příprava klasickým způsobem. Na našem eshopu je možné tyto skleněné napařovací nástavce zakoupit buď v kulaté formě (pro kulaté hrnce) nebo hranaté formě (pro pekáč).

Napařovací hrnce

Vhodnou volbou pro ty, kteří chtějí jídla připravovat jak v páře, tak i klasicky na sporáku, jsou napařovací hrnce nebo-li parní hrnce na sporák. Napařovací hrnec se skládá z hrnce, napařovacích nástaveb a poklice. Jedná se o způsob, kdy pokrmy připravujeme v nástavcích, které se kladou nad sebe na hrnec s vodou, kterou uvedete do varu. Celé menu tak připravíme v jednom hrnci a tím docílíme časové a finanční úspory bez nutnosti pořizování elektrických parních hrnců. Na trhu existují různé typy napařovacích hrnců. Na našem eshopu je možné zakoupit titanové parní hrnce nebo titanové parní hrnce na indukci. Oba typy napařovacích hrnců se skládají z titanového hrnce, dvou skleněných napařovacích nástaveb a poklice. Pokud se rozhodnete vařit i klasicky, tak výhodou titanového hrnce je, že díky jeho nepřilnavému povrchu v něm můžete vařit zdravě bez tuku (menší množství tuku nebo oleje přidáváte pouze v případě smažení potravin, které jsou obalené ve strouhance, bramboráků nebo cibule -> nádobí stačí lehce vymazat olejem nebo tukem). Titanové nádobí, včetně poklic a úchytů, můžeme použít i do trouby do 240 °C. Titanový napařovací hrnec využijeme jak pro vaření v páře, tak pro klasické vaření na sporáku, ale i pro pečení v troubě, čímž dosáhnete jeho univerzálního využití. Napařovací hrnec je vhodný pro přípravu zeleniny,mas, ryb, knedlíků, ovoce. Rýži a těstoviny doporučujeme vařit v hrnci pod napařovací nástavbou, jelikož jejich příprava v páře zabere více času než příprava klasickým způsobem. 

Elektrický parní hrnec

Pro ty, kteří chtějí pravidelně připravovat jídlo v páře, mohou být vhodné elektrické parní hrnce. Parní hrnce mohou mít i časovač, který zajistí, aby požadované ingredience a suroviny byly připraveny ve stejnou dobu. V parních hrncích je možné připravovat veškeré potraviny – zeleninu, masa, ryby, knedlíky, ovoce, těstoviny, rýži, obilniny, luštěniny, vajíčko (na měkko i na tvrdo). Parní hrnce však nejsou univerzální a slouží pouze pro vaření v páře.

Parní trouba

Posledním způsobem přípravy jídel v páře je parní trouba. Zde se ale už jedná o větší finanční investici.

PařáčekSkleněný napařovací nástavecNapařovací hrnecElektrický
parní hrnec
Výhody + nízké náklady + vidíme přípravu pokrmů + vidíme přípravu pokrmů + vidíme přípravu pokrmů
+ lze připravit více pokrmů najednou + lze připravit více pokrmů najednou + lze připravit více pokrmů najednou
+ lze použít na jakýkoliv hrnec o stejných rozměrech jako je nástavec + univerzální využití – vaření v páře, klasické vaření, pečení v troubě (u titanového nádobí) + časovač, který zajiští, aby pokrmy byly připraveny ve stejný čas
+ příprava všech pokrmů včetně těstovin, rýže, luštěnin, obilovin, vajíček
Nevýhody - nelze připrvit více pokrmů najednou, tak aby se nemísily - nemá univerzální využití, pouze pro vaření v páře