Charakteristiky jednotlivých typů nádobí dle materiálu

Křehké smaltované nádobí

Pravý smalt má výborné tepelné vlastnosti, kdy je teplo v nádobí rozvedeno rychle a rovnoměrně. Na druhou stranu jeho velkou nevýhodou je, že nemá nepřilnavý povrch a pokrmy se v něm snadno připálí. Smaltované nádobí je také velmi křehké a při nešetrném zacházení může popraskat. Pokud k popraskání dojde, měli byste se s nádobím rozloučit. Aby vám smaltované nádobí vydrželo bez poškození co nejdéle, je potřeba s ním opatrněji zacházet:

  • nádobí chraňte před prudkými změnami teplot – rozpálené hrnce nikdy nechlaďte studenou vodou
  • prázdné smaltované hrnce nenechávejte stát na rozpáleném sporáku
  • nestavte nádobí nad přímý oheň – používejte pod něj raději litinovou plotýnku, do trouby smaltované nádobí dát můžete, pokud nemá umělohmotná držadla.
  • opatrní buďte i při ukládání nádobí, protože každý jen trochu silnější úder hrnců jeden o druhý může smalt porušit
  • pozor na nešetrné mytí – doporučuje se mít pouze v teplé vodě a jen houbičkou a saponátem, nepoužívejte hrubý písek nebo drátěnku, pokud se však připečeného pokrmu nemůžete zbavit, nechte v hrnci přes noc slanou vodu a ráno povařte, mytí už pak půjde samo
  • časem smaltované nádobí uvnitř tmavnou – pro zbavení nechte povařit vodu s octem, popř. roztokem sava, popř. povařte vodu se slupkami z kyselých jablek.


Zbarvující nerezové nádobí

Nerezové nádobí má horší tepelné vlastnosti, avšak svým kvalitním materiálem je odolné proti úderu, teplotním šokům, oděrům a rezavění. Nerezové nádobí má tendenci flekatět a zbarvovat. Pro udržení hezkého vzhledu nerezového nádobí je proto potřeba o nádobí pečovat a dodržovat určité zásady:

  • je důležité nádobí pokládat na vařiče tak, aby zdroj tepla působil pouze na dno nádobí, zejména u plynových sporáků nesmí nikdy plamen přesahovat okraj dna, jinak dojde k tvorbě barevných skvrn na povrchu nádobí, které nejsou zdraví závadné, pouze již nejdou vyčistit
  • při vaření na plynu používejte vždy varnou plotýnku nebo síťku
  • nikdy prázdné nádobí nepředehřívejte, vždy používejte tuk
  • nerezové nádobí je špatně snášelivé na sůl, kdy se uvnitř nádobí vytvoří barevné skvrny, které nejsou ale nijak pro přípravu pokrmu závadné – vyvarujte se přidávání soli do studené vody, vždy solte až v době varu
  • nádobí lze používat v troubě, může ale dojít k zabarvení, které není zdraví závadné, pouze již nejde vyčistit
  • veškeré zabarvení, skvrny uvnitř a zvenku nádobí nemají vliv na funkčnost a zdravotní závadnost, jedná se pouze o estetickou záležitost, kdy skvrny uvnitř nádobí odstraníte octem nebo citronovou šťávou
  • zpravidla se nedoporučuje uchovávat v nerezu potraviny v chladničce delší dobu, protože přejímají kovovou pachuť


Na mycí prostředky náchylné litinové nádobí

Hlavní předností litinového nádobí je výborné vedení tepla a pevný materiál, který zachová tvar nádobí i při vysokých teplotách. Litinové nádobí má nepřilnavý povrch, jakmile ho vypálíte, tzn. vydrhnete povrch nového nádobí drátěnkou, omyjete nádobu v mýdlové vodě a poté naplníte nádobí olejem a necháte buď v troubě, nebo na sporáku olej vypařit, nakonec pouze vytřete papírovým ubrouskem. Pro udržení dlouhodobé funkčnosti litinového nádobí je potřeba se vyvarovat chemických přípravků, na které je litinové nádobí náchylné. Saponáty způsobují povrchovou korozi. Pro čištění litinového nádobí je nutné dodržovat tyto zásady:

  • nemýt litinové nádobí chemickými přípravky, saponáty apod.
  • nikdy litinové nádobí neumisťovat do myčky
  • pro mytí litinového nádobí je vhodné používat měkký mycí kartáč nebo jemnou houbičku a teplou vodu, popř. papírovou utěrku
  • litinové nádobí je potřeba udržovat stále mírně mastné, proto při mytí v saponátech dochází k odstranění olejové vrstvičky, která pak musí být obnovena tzv. vypálením
  • v litinovém nádobí se nedoporučuje uchovávat pokrmy, pro jejich přípravu je litinové nádobí vhodné, ale ne pro skladování – většina jídel obsahuje mnoho agresivních látek, které povrch nádobí rozežírají a poškozují
  • pro nádobí je naopak velmi prospěšné časté používání, kdy litina zůstává ošetřena tukem a nevzniká povlak koroze


Na údržbu náročné měděné nádobí

Měď je vynikajícím vodičem tepla. Hlavní záporem měděného nádobí je jeho údržba. Měděné nádobí nesmí přijít do myčky – chemická reakce by nádobí poškodila – vařit by se na něm dalo, ale povrch byste už nikdy nevyleštili. Vnitřní část nádobí umývejte teplou vodou a mycím prostředkem na kuchyňské nádobí. Pro vnější část měděné nádobí používejte speciální mycí přípravky na měděné nádobí, které bývají drahé, stejně jako měděné nádobí.


Citlivý povrch teflonového nádobí

Teflon je poměrně citlivý materiál, který vyžaduje opatrné zacházení. U teflonového nádobí je velká nevýhoda, že jakmile je vrstva teflonu narušena nebo rozpálena na více jak 260°C – začínají se uvolňovat toxické a karcinogenní látky. Bohužel teflonové nádobí není ani nesmrtelné a věčné, naopak postupem času se bude nádobí poškozovat až se na něm objeví místa, která budou mít jinou barvu a bude se přichytávat i připravované jídlo – pokud se tak stane měli byste staré nádobí vyměnit za nové. Odborníci silně varují před škodlivými úlomky teflonu, které se začnou z nádobí uvolňovat, jakmile nádobí zestárne. Aby funkčnost a použitelnost nádobí byla zachována co nejdéle, je potřeba dodržovat následující obecná doporučení:

  • teflonové nádobí je vhodné především pro vaření při nízkých teplotách – nepoužívat teplotu vyšší než 260°C jinak dochází k uvolňování toxických a karcinogenních látek
  • používat teflonové nádobí pro rychlou přípravu jídla
  • míchat nebo vybírat připravované pokrmy pouze pomocí pomůcek, které nenaruší povrch teflonu (dřevo, plast, nebo speciální nádobí vyrobené také z teflonu), nikdy nepoužívat kovové nástroje jako lžíce, vidličky, naběračky, apod. – těmi můžete nádobí poškrábat a zničit
  • teflonový povrch čistit pouze jemnou houbičkou a saponátem, nikdy ne drátěnkou, kovovými nástroji, apod.

Omezená životnost nepřilnavého keramické nádobí

Bohužel, i když je keramické nádobí prezentováno jako nádobí s nepřilnavým povrchem, tato nepřilnavost keramických povrchůomezenou životnost. Navíc keramické povrchy jsou křehké a mají tendenci se odlupovat a oprýskávat během běžného používání. Nepraktická je světlá vnitřní strana. Na každém nádobí se po čase na stěnách vytvoří "napečená vrstva", která na černém povrchu není vidět. Na světlém nádobí tyto připečené mastnoty jsou bohužel viditelné, pokud čištění nádobí nevěnujete delší čas.

Úsporné, zdravé a odolné titanové nádobí

Titanové nádobí má výbornou vodivost a zároveň i zabezpečuje zdravé vaření s minimem tuku díky nepřilnavému povrchu. Titanové nádobí lze používat bez obav jak na sporáku, tak také v troubě, a to často navzdory tomu, že má plastové rukojeti a skleněnou pokličku – ty jsou totiž žáruvzdorné. Vzhledem k pevnému materiálu titanového nádobí mu nevadí nárazy, takže ani pád na zem ho nepoškodí. Titan se dobře vyrovnává i s prudkým střídáním teplot. Titanové nádobí předních výrobců přitom nevyžaduje extra péči. Titanové nádobí je možné mýt v myčce, nicméně prostředky do myček nádobí jsou agresivní a mohou reagovat se dnem nádobí (dno titanového nádobí může při utírání pouštět do utěrky šedou barvu), záleží však jaké mycí prostředky v myčce používáte, ekologické mycí prostředky pouštění šedé barvy do utěrky nezpůsobují! V našem eshopu nabízíme kvalitní titanové nádobí a indukční titanové nádobí od předního německého výrobce AMT Gastroguss.


Kuchyňské nádobí: výhody a nevýhody jednotlivých typů materiálů

smaltované nádobí
+ odolné proti poškrábání - náchylné na průdké změny teplot, popraská
+ možno mýt v myčce - na přímém ohni nutné použít podložku, jinak hrozí riziko popraskání
+ dlouhá životnost, ovšem při opatrném zacházení - náchylný na úder, popraská
- nemá nepřilnavý povrch
nerezové nádobí
+ odolné proti úderu - špatně snáší sůl, vytváří se barevné skvrny
+ odolné proti oděru - při použití v troubě se zabarví
- při uchování potravin v nádobí přejímají kovovou pachuť
litinové nádobí
+ dobré vedení tepla - nesmí se umývat saponáty, ani v myčce
+ pevný materiál, nedeformuje se - při uchování potravin dochází k rozežírání litiny
- náročné na údržbu
- nutno udržovat stále mastné, aby bylo nepřilnavé
měděné nádobí
+ vynikající vedení tepla - velice náročné na údržbu, pro vnější část nádob nutno použít speciální přípravky
+ odolný materiál - vysoká cena
teflonové nádobí
+ nepřilnavý povrch - náchylné na poškrábání
+ nízká cena - náchylné na přepálení (nad 260°C)
+ možnost mýt v myčce - nízká odolnost
keramické nádobí
+ hezký design - po čase dojde k zabarvení vnitřní části
- vnitřní povrch má po čase tendence k loupání
- nepřilnavost se časem vytrácí
titanové nádobí
+ odolné na prudké střídání teplot - vyšší cena
+ nepřilnavý povrch - lze smažit s minimem tuku
+ velmi snadná údržba
+ nechytá pach jídla
+ vynikající tepelné a vodivé vlastnosti
+ dlouhá životnost

TEST: Jak se pozná kvalita kuchyňského nádobí?

Pro domácí určení kvality nádobí s nepřilnavým povrchem zkuste tzv. mléčný test. Na nádobí rozpálené na 180°C nalijte mléko, po jeho připálení nádobí vložte pod tekoucí vodu anebo připálené mléko jednoduše setřete papírovým ubrouskem. Škraloup by se měl sám sloupnout. Pokud ne, asi jste dobře nenakoupili!